Charakterystyka porządku prawnego administracji – źródła prawa administracyjnego (pkt a–d) - Lisowski, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Problematyka źródeł prawa administracyjnego należy do niepomijalnej sfery rozważań nauki prawa administracyjnego, istotnie determinując sytuacje prawne administrowanych oraz organizację i funkcjonowanie administracji publicznej. Nawiązanie do ustaleń czynionych w tej materii przez prof. dr. Tadeusza Bigę uzmysławia progres, jaki dokonał się w skali, zasięgu i szczegółowości normatywizacji tej problematyki, sprzyjając zarazem eksponowaniu stopnia skomplikowania uwarunkowań, konstrukcji i relacji towarzyszących konstruowaniu i funkcjonowaniu współczesnych źródeł prawa administracyjnego. Nie ulega też wątpliwości, że można mówić o predylekcjach wrocławskiej szkoły administratywistycznej do podejmowania badań i analiz dotyczących sfery źródeł prawa administracyjnego.
Keywords: źródła prawa administracyjnego; specyfika źródeł prawa administracyjnego; problemy źródeł prawa administracyjnego; multicentryzm źródeł prawa; procesy europeizacyjne i globalizacyjne