Pojęcie prawa administracyjnego - Blicharz, Jolanta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Określenie prawa administracyjnego uwarunkowane jest epoką historyczną, systemem politycznym i obowiązującym w określonym miejscu i czasie stanem prawa. Nie wyklucza to jednak pewnej ciągłości nauki nad tym zagadnieniem, możliwości wykorzystywania osiągnięć i prowadzenia badań porównawczych. Poglądy nauki na prawo administracyjne śledzić można zarówno przez rozwój koncepcji organu administracyjnego, jak i przez związek pojęcia prawa administracyjnego z pojęciem administracji.
Keywords: prawo administracyjne; prawo publiczne; organ administracji; administracja publiczna; administracja publiczna pluralistyczna