O poglądach naukowych Profesora Tadeusza Bigi - Kiczka, Karol (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Ustalenia naukowe profesora Tadeusza Bigi mają ważne znaczenie także na gruncie współczesnego prawodawstwa i praktyki prawa administracyjnego. Dotyczy to zarówno organizacji administracji publicznej, jak i jej działalności w demokratycznym państwie prawnym w warunkach Unii Europejskiej. Jego prace naukowe są źródłem inspiracji dla dzisiejszych badawczy prawa publicznego, wyróżnia je swoiste podejście poznawcze oraz to, że analizują wartości nieprzemijające dla zagwarantowania przyrodzonej i niezbywalnej godności człowieka oraz właściwego funkcjonowania instytucji publicznych.
Keywords: Bigo, Tadeusz (1894-1975); prawo administracyjne