Wybrane problemy związane z korzystaniem z cudzej twórczości naukowej i dydaktycznej na tle uregulowania prawa autorskiego, dotyczącego wypisów, antologii i prawa cytowania - Jezioro, Julian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Autor, analizując ogólne założenia monografii poświęconej znaczeniu twórczości naukowej Profesora Tadeusza Bigi w działalności innych autorów tworzących administratywistyczną szkołę wrocławską, omawiając wybrane przepisy ustawy z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, stawia i stara się uzasadnić tezę, że polskie prawo autorskie nie systematyzuje bezpośrednio sytuacji utworów, które posiadają łącznie zarówno cechy wypisów, jak i opracowań samodzielnych, w których cudza twórczość wykorzystywana jest w ramach prawa cytowania. Podejmuje też próbę sformułowania ogólnych przesłanek umożliwiających ocenę legalizacji takiego korzystania z cudzej twórczości. Uzasadnieniem dla podjęcia się takiej analizy jest waga sytuacji, w których całościowy wkład określonego twórcy-naukowca ma znaczenie, które można określić jako „fundamentalne” dla wielu wykorzystujących go twórców-następców, którzy w swojej twórczości odwołują się do niego jako do efektów działalności swojego „mistrza”. Dotyczy to twórczości Profesora Tadeusza Bigi, którego dorobek i wkład w tworzenie fundamentów administratywistycznej szkoły wrocławskiej jest niekwestionowany, ale także innych twórców – przykładowo Profesora Alfreda Kleina w dziedzinie polskiej cywilistyki. W prowadzonej analizie autor odróżnia sytuacje korzystania „pasywnego” i „dynamicznego” z dzieł mistrza oraz odnosi to do instytucji wypisów, antologii i prawa cytowania uregulowanych przepisami polskiego prawa autorskiego.
Keywords: prawo autorskie; reprint; utwór naukowy; wypisy; antologia; prawo cytowania; „pasywne” i „dynamiczne” korzystanie z utworów