Monitoring wizyjny w działalności straży gminnych. Zarys problematyki - Wasiak, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Represyjny charakter działań straży gminnych sprawia, że te parapolicyjne formacje zostały wyposażone w instrumenty prawne oraz narzędzia techniczne umożliwiające ingerencję w dobra i wolności zawarte w Konstytucji RP. Jednym z takich narzędzi jest środek techniczny umożliwiający obserwację i rejestrację obrazu zdarzeń w miejscach publicznych. Mowa tu o monitoringu wizyjnym, którego wykorzystanie wymaga jednak spełnienia przez straże gminne kilku ustawowych obostrzeń. Niniejszy artykuł traktuje w związku z tym o aktualnych obowiązkach komendantów straży gminnych w zakresie stosowania monitoringu wizyjnego oraz ich zgodności z konstytucyjną zasadą proporcjonalności.
Keywords: monitoring wizyjny; straż gminna; dane osobowe; ochrona danych; RODO; Konstytucja RP; drony