O rozstrzyganiu wątpliwości faktycznych na korzyść strony w art. 81a k.p.a. - Gregorczyk, Dawid (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest przybliżenie pewnych praktycznych i teoretycznych problemów wiążących się ze stosowaniem reguły rozstrzygania wątpliwości faktycznych na korzyść strony w postępowaniu administracyjnym. Analizie poddano pozytywne i negatywne przesłanki zastosowania tej reguły, ze szczególnym uwzględnieniem pozostających i niedających się usunąć wątpliwości. Rozważania podjęto z perspektywy podobnej reguły tyczącej się wątpliwości prawnych (art. 7a k.p.a.) oraz zasady in dubio pro reo z art. 5 § 2 k.p.k., odnosząc się przy tym do dorobku doktryny procesowej i teoretycznej, a także do orzecznictwa sądów administracyjnych i karnych. W zakończeniu podjęto próbę oceny reguły z art. 81a k.p.a.
Keywords: art. 81a k.p.a.; rozstrzyganie wątpliwości faktycznych; decyzja dowodowa; kwalifikacja prawna; ocena dowodów