Wpływ działalności uchwałodawczej NSA na wykładnię i stosowanie prawa - Kozicka, Beata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W pracy przedstawiono zagadnienie charakteru i roli uchwał Naczelnego Sądu Admini-stracyjnego, zwłaszcza na etapie stosowania prawa. Zaprezentowano pozycję i uprawnienia NSA do podejmowania uchwał mających na celu wyjaśnienie przepisów prawnych, których stosowanie spowodowało rozbieżności w orzecznictwie sądów administracyjnych. Podjęto przy tym rozważania na temat ich prawotwórczej roli.
Keywords: uchwały NSA; źródła prawa; orzecznictwo sądowe; wykładnia prawa; współczesne przemiany w stosowaniu prawa; prawotwórcza rola sądów administracyjnych