Ukryta polityczność — uzasadnienie merytokratyczne i jego rola w prawotwórstwie - Srokosz, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przedmiotem artykułu jest analiza uzasadnienia merytokratycznego w prawotwórstwie w kontekście problematyki polityczności, rozumianej w duchu Chantal Mouffe jako pewien nieusuwalny stan antagonizmu leżącego u podstaw funkcjonowania każdego społeczeństwa. Ideologia merytokratyczna w zakresie prawotwórstwa opiera się na założeniu, że możliwe jest wyeliminowanie polityczności z procesu tworzenia prawa poprzez zastąpienie jej czynnikiem eksperckim. Autor na przykładzie sądowego tworzenia prawa oraz prawotwórstwa niezależnych agencji regulacyjnych w USA wskazuje, że uzasadnienie merytokratyczne: (1) służy legitymizacji przyjmowanych rozwiązań prawnych, (2) nie eliminuje z niego elementu polityczności, lecz jedynie go maskuje odwoływaniem się do kryteriów obiektywizmu i eksperckości.
Keywords: polityczność; uzasadnienie merytokratyczne; merytokracja; prawotwórstwo; agencje regulacyjne