O ideologicznym poziomie interpretacji tekstu prawnego - Jabłoński, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest przyjrzenie się temu, co Ryszard Sarkowicz określa mianem ideologicznego poziomu interpretacji tekstu prawnego. W szczególności koncentruję się na zagadnieniu dwóch sposobów odtwarzania tego poziomu. Pierwszy z nich, prowadzony w duchu hermeneutyki zaufania, zakłada, że poziom ten jest spójny. Drugi, w duchu hermeneutyki nieufności, poszukuje niekonsekwencji i sprzeczności na poziomie ideologicznym. Zagadnienia te analizuję na tle ewolucji koncepcji R. Sarkowicza oraz metateoretycznych uwikłań tej teorii.
Keywords: Sarkowicz, Ryszard; poziomy interpretacji tekstu prawnego; hermeneutyka zaufania; hermeneutyka podejrzeń