Polityczność w praktyce orzeczniczej — w rozmowach o państwie prawa z Ewą Łętowską, Andrzejem Zollem, Andrzejem Wróblem - Kaczmarek, Przemysław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W prezentowanym artykule starałem się wykazać obecność tematyki polityczności w polskiej debacie o praktyce orzeczniczej. Realizując ten cel, najpierw przedmiotem uwagi czynię rozmowy z Ewą Łętowską, Andrzejem Zollem i Andrzejem Wróblem, które przeprowadził Krzysztof Sobczak. Następnie odpowiadam na pytanie, jak rozumiana polityczność wyłania się z tych rozmów. Wypełniając to zadanie, odwołuję się do słownika pojęć zaproponowanego przez Michaela Oakeshotta.
Keywords: polityczność; rola sędziego; rządy prawa; praktyka sądowa