Uwagi na temat turpitudo w prawie rzymskim - Żeber, Ireneusz (1944– ) (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Autor w swoim artykule zajmuje się problemem czci obywatelskiej. Ściślej mówiąc, jej uszczupleniem, które przybierało postać infamii i turpitudo. Infamia jest pojęciem precyzyjnym. Powstawała na skutek hańbiącego trybu życia lub zachodziła w procesie karnym czy cywilnym z tytułu actiones famosae. Infamia była dożywotnia. Natomiast turpitudo to infamia faktyczna. Nie była wynikiem wymogów prawnych, lecz powstawała na skutek negatywnej opinii społecznej, a ta może być wątpliwa, a nawet niesprawiedliwa. Autor akceptuje pogląd, że turpitudo to mniej sprecyzowane pojęcie niesławy.
Keywords: turpitudo; infamia; ignominia