Ustawodawstwo rosyjskiej Dumy Państwowej dotyczące utworzenia guberni chełmskiej - Wrzyszcz, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł niniejszy stanowi podsumowanie realizacji procedury ustawodawczej w rosyjskim parlamencie na początku XX w. w kwestii wyodrębnienia guberni chełmskiej. Wydaje się, że dotychczasowe badania naukowe odnoszące się do problematyki wydzielenia tej nowej jednostki podziału administracyjno-terytorialnego (historyczne, wyznaniowe, społeczne, gospodarcze) należy kontynuować. Wnoszę o uwzględnienie także aspektów ustrojowo-prawnych.
Keywords: gubernia chełmska; rosyjska Duma Państwowa; procedura legislacyjna; ustawodawstwo rosyjskiej Dumy Państwowej; akty normatywne niższego rzędu