Zgromadzenia stanowe pogranicza. Różnice i podobieństwa (na przykładzie Śląska i Prus Królewskich) - Naworski, Zbigniew (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł stanowi próbę porównania zgromadzeń stanowych Prus Królewskich i Śląska. Oba te terytoria były obszarami pogranicza, interesujące więc byłoby porównanie ich z podobnymi instytucjami w państwach, w skład których wchodziły, a także między sobą. Po analizie okazało się, że porównanie zgromadzeń stanowych Prus Królewskich i Śląska wyraźnie wskazuje, że o podobieństwach trudno mówić – dominują różnice. Można jednak zwrócić uwagę na kilka przynajmniej wynikających z tego porównania wniosków.Po pierwsze w oba terytoria, mimo swej kresowości, nie wykazywały wyjątkowych cech w porównaniu z terytoriami sąsiadującymi. Kresowość nie była więc cechą, która zgromadzenia te wyróżniała.Podobieństwa obu sejmów to przede wszystkim udział w nich miast – rzecz niespotykana w Rzeczypospolitej, choć normalna w krajach Korony Czeskiej i terytoriach niemieckich. Najwięcej podobieństw widać w okresie wcześniejszym, w podobny sposób powstawały zgromadzenia stanowe, podobny status charakteryzował oba sejmy przynajmniej do połowy XVI stulecia. Także udział w sejmach ogólnopaństwowych był podobny – w obu wypadkach prowincje reprezentowały na nich swoiste deputacje.
Keywords: Śląsk; księstwa śląskie; Prusy Królewskie; pruski sejmik generalny; zgromadzenia stanowe