Aktualne jednoosobowe i kolegialne organy polskiej prokuratury na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie - Fedorszczak, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W ramach niniejszego artykułu przedstawiono węzłowe kwestie związane z podziałem instytucji prokuratury w regionie dolnośląskim (obejmującym Dolny Śląsk i Opolszczyznę) na organy jednoosobowe i kolegialne. Oparte na regulacjach ustrojowo-prawnych i własnych spostrzeżeniach Autora, jako kierownika jednostki-prokurator rejonowy. Opracowane zostały ramy ustrojowe i zadania szefów prokuratur jako organów jednoosobowych i w tym samym zakresie działalność kolegialnych organów samorządu prokuratorskiego w postaci zgromadzenia prokuratorów i kolegiów prokuratury w prokuraturze regionalnej i prokuraturach okręgowych.
Keywords: prokuratura; prokurator; zgromadzenie prokuratorów; kolegium prokuratury; szef prokuratury