Certyfikat Fair Trade jako narzędzie promocji - Szafiński, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W celu walki z ubóstwem powołano do życia międzynarodowy ruch Fair Trade. Konsumenci, kupując produkty certyfikowane logiem Sprawiedliwego Handlu, pośrednio biorą udział w akcji charytatywnej. Jako że znak Fair Trade odgrywa istotną rolę wobec państw ubogich oraz ma być gwarancją jakości produktu, celem artykułu jest określenie, czy może on być skutecznie wykorzystywany jako narzędzie promocji. Praca powstała na podstawie źródeł literaturowych oraz badań własnych, przeprowadzonych w formie wywiadu pogłębionego. W obszarze zainteresowań znaleźli się klienci jednego z sieciowych sklepów specjalistycznych we Wrocławiu. Wyniki badań wskazują, że obecnie certyfikat nie może być skutecznym narzędziem promocji, jednak przy obserwowanym wzroście świadomości konsumentów można go w przyszłości wykorzystywać jako element marketingu.
Keywords: sprawiedliwy handel; ubóstwo; równość; promocja