Instytucja ograniczenia władzy rodzicielskiej w prawie polskim - Stępień, Martyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niekiedy ze względu na zaistnienie określonych prawem okoliczności dochodzi do ograniczenia władzy rodzicielskiej przysługującej rodzicom dziecka. Podstawy prawne zawarte są zarówno w przepisach kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jak i w unormowaniach pozakodeksowych. Zgodnie z regulacjami zawartymi w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym do ograniczenia władzy rodzicielskiej może dojść na skutek orzeczenia sądu, na skutek ingerencji sądu w wykonywanie władzy rodzicielskiej lub z mocy prawa. Szczególnie istotną kwestią w tym kontekście jest zasada ochrony dobra dziecka. Ograniczenia, które może zastosować sąd rodzinny na podstawie odrębnej procedury, zostały z kolei wskazane w ustawie o postępowaniu w sprawach nieletnich.
Keywords: rodzice; dzieci; ograniczenie władzy rodzicielskiej; dobro dziecka; kodeks rodzinny i opiekuńczy