Glosa do wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w sprawie „Rooman przeciwko Belgii" z dnia 31 stycznia 2019 roku (skarga nr 18052/11) - Lewandowska, Martyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Glosa dotyczy wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w sprawie Rooman przeciwko Belgii. Trybunał stwierdził w nim nienaruszenie art. 5 Europejskiej konwencji praw człowieka, którego celem jest zapobieganie arbitralnemu lub nieuzasadnionemu pozbawieniu wolności ze względu na to, że związek między przyczyną przymusowego odosobnienia a zaburzeniem psychicznym występującym u skarżącego nie został zerwany. Opracowanie jest próbą krytycznej oceny wniosków przedstawionych przez Trybunał ze szczególnym uwzględnieniem jego dotychczasowego orzecznictwa w tej materii. Jednocześnie wskazuje na doniosłą rolę prawa do wolności i bezpieczeństwa osobistego w demokratycznym społeczeństwie w rozumieniu konwencji.
Keywords: opieka medyczna; osoby umysłowo chore; przymusowa izolacja