Stosunki pracownicze w procesach transformacji spółek handlowych - Bania, Gabriela (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł omawia wpływ procesów podziału, łączenia i przekształcenia spółek na stosunki pracownicze (w sferze indywidualnego prawa pracy). Celem opracowania jest ustalenie związku między przepisami kodeksu pracy dotyczącymi przejścia pracodawcy, a przepisami kodeksu spółek handlowych, regulującymi kwestie sukcesji w procesach transformacji spółek handlowych.Przeprowadzone badania prowadzą do wniosku, że połączenie lub podział spółek kapitałowych zatrudniających pracowników prowadzi do przejścia zakładu pracy w rozumieniu art. 231 kodeksu pracy. Do przejścia zakładu pracy nie dochodzi natomiast w przypadku przekształcenia spółki. Ponadto przepis art. 231 kodeksu pracy określa minimalny standard ochrony pracowników, co nie wyklucza zastosowania dalej idących, szczególnych regulacji.
Keywords: przejście zakładu pracy; podział spółek; łączenie i/lub przekształcenie spółek