Opinie zabezpieczające w zarządzaniu ryzykiem podatkowym - Kubista, Bartosz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W artykule poruszono kwestie możliwości wykorzystania oraz znaczenia opinii zabezpieczających w procesie zarządzania ryzykiem podatkowym. Omówiono także istotę oraz scharakteryzowano prawną opinię zabezpieczającą i jej znaczenie dla zwiększenia bezpieczeństwa podatkowego podatnika. Publikacja dotyka problematyki sposobu występowania o wydanie opinii zabezpieczającej, przebiegu postępowania o jej wydanie i korzyści płynącej z jej otrzymania w kontekście zarządzania ryzykiem podatkowym. Oprócz analizy tekstu prawnego przeprowadzono też analizę dorobku i znaczenia już wydanych opinii zabezpieczających dla praktyki podatników w obszarze kwestii przeciwdziałania unikaniu opodatkowania.
Keywords: klauzula ogólna o przeciwdziałaniu unikaniu opodatkowania; opinie zabezpieczające; ryzyko podatkowe; zarządzanie ryzykiem podatkowym