Zaskarżanie uchwał wspólników handlowej spółki osobowej - Matysiak, Wiktor P. (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Kodeks spółek handlowych nie zawiera żadnej regulacji dotyczącej zaskarżenia uchwał wspólników spółek osobowych. Takie uchwały mogą być jednak sprzeczne z prawem, godzić w interesy spółki lub mieć na celu pokrzywdzenie wspólnika. Mogą być one uznane za dotknięte nieważnością w rozumieniu art. 58 kodeksu cywilnego Tego rodzaju uchwały mogą być przedmiotem kontroli sądowej w drodze powództwa o ustalenie nieważności uchwały. Celem niniejszego artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie o dopuszczalność takiego powództwa i jego przesłanki.
Keywords: spółka; wspólnicy; uchwała wspólników; nieważność uchwały wspólników