Zasady przenoszenia praw z akcji w spółce akcyjnej. Odrębność regulacji kodeksu spółek handlowych względem kodeksu cywilnego w dobie dematerializacji papierów wartościowych - Wyrzykowski, Wojciech (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Ustawodawca 30 sierpnia 2019 roku dokonał zasadniczej zmiany przepisów kodeksu spó- łek handlowych w odniesieniu do akcji oraz zasad przenoszenia z nich praw w spółce akcyjnej. Nowo wprowadzone przepisy, które mają wejść w życie od 1 stycznia 2021 roku, przewidują bowiem obligatoryjność dematerializacji akcji oraz utworzenie rejestru akcjonariuszy, którego celem jest zastąpienie księgi akcyjnej. Zamiarem ustawodawcy było również dokonanie ujednolicenia reżimu przenoszenia praw z akcji imiennych i na okaziciela, który ma się opierać na założeniach analogicznych do tych dotyczących przenoszenia praw z papierów wartościowych regulowanych w ustawie o obrocie instrumentami finansowymi. W niniejszym artykule podjęto próbę analizy uchwalonych przepisów i mogących pojawiać się na tle ich stosowania wątpliwości interpretacyjnych. Celem dokonanej analizy było także określenie, czy uchwalone przepisy wprowadzające nowe zasady przenoszenia praw z akcji w kodeksie spółek handlowych mają charakter zupełny i odrębny względem przepisów kodeksu cywilnego.
Keywords: akcje; rejestr akcji; przelew (finanse); papiery wartościowe