O miejscu prawa spółek w systemie prawa - Uliasz, Roman (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Intencją autora niniejszego artykułu jest próba określenia relacji prawa spółek względem zarówno prawa cywilnego, jak i prawa handlowego. W artykule przedstawiono argumenty mające przemawiać za tym, że prawo spółek jest w istocie bardziej wyodrębnionym zespołem norm prawnych, niż mogłoby to wynikać z tradycyjnego postrzegania tego prawa jako jednego z komponentów prawa handlowego, a przez to i prawa cywilnego. Ma za tym przemawiać przede wszystkim to, że na gruncie prawa spółek klasycznym instytucjom i pojęciom prawa cywilnego nadaje się znacząco odmienną treść.
Keywords: spółki; prawo cywilne; prawo handlowe; odrębność