O potrzebie weryfikacji zasad wyodrębnienia obrotu gospodarczego (kwalifikowanego) - Skory, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W opracowaniu podjęto problematykę miejsca prawa handlowego w systemie prawa. Analizie, także w ujęciu historycznym, poddano różne sposoby wydzielenia prawa handlowego, nazw stosowanych na określenie tej części prawa oraz kryteriów kwalifikacji stosunków handlowych. W dalszej części omówiono wpływ regulacji konsumenckich na definiowanie przedsiębiorcy oraz znaczenie, jakie to ma dla wyodrębnienia obrotu gospodarczego (kwalifikowanego), a także ryzyk związanych z tym procesem. W ostatniej części zaproponowano alternatywne sposoby wyodrębniania obrotu gospodarczego, wskazując również na potrzebę ujednolicenia regulacji, odejścia od systemu monistycznego oraz rozszerzenia mechanizmów ochronnych właściwych stosunkom konsumenckim także na relacje dwustronnie gospodarcze, przy zastosowaniu kryterium stopnia zorganizowania danego podmiotu.
Keywords: prawo handlowe; prawo gospodarcze; przedsiębiorca; konsument; zasada monizmu prawa prywatnego; kryteria wyodrębnienia obrotu kwalifikowanego