O powołaniu naszych czasów do naprawy ustawodawstwa dotyczącego prawa handlowego - Leśniak, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Opracowanie podejmuje problematykę miejsca prawa handlowego w polskim systemie prawa. Przedstawiono rozumienie prawa handlowego oraz niejasną sytuację jego miejsca w polskim systemie prawa, wynikającą z przyjętej zasady jedności prawa cywilnego. Na przykładzie pełnomocnictwa z art. 210 § 1 kodeksu spółek handlowych zaprezentowano negatywne praktyczne skutki istniejącej regulacji. Zaproszono też do rozpoczęcia dyskusji o reformie ustawodawstwa dotyczącego prawa handlowego w Polsce.
Keywords: prawo handlowe; prawo gospodarcze; przedsiębiorca; kodeks handlowy; zasada jedności prawa cywilnego