Miejsce prawa handlowego w systemie prawa i sposoby jego regulacji - Frąckowiak, Józef (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Opracowanie koncentruje się na dwóch zagadnieniach — miejscu prawa handlowego w systemie prawa oraz sposobach regulacji prawa handlowego. Odnośnie do pierwszego z nich przedstawiono argumenty za traktowaniem prawa handlowego jako działu (dyscypliny) prawa prywatnego. W odniesieniu zaś do regulacji prawa handlowego wskazano powody niereaktywowania kodeksu handlowego. Podkreślono, że kodeks cywilny nienależycie pełni funkcję części ogólnej prawa handlowego. Zaproponowano powołanie akademickiego zespołu prawa handlowego, który po dogłębnym przedyskutowaniu, czy część ogólna prawa handlowego powinna znaleźć się w nowym kodeksie handlowym, odrębnej ustawie czy po udoskonaleniu jej powinna pozostać w kodeksie cywilnym, zaproponowałby projekt odpowiednich przepisów.
Keywords: prawo handlowe; część ogólna prawa handlowego; kodeks handlowy; przedsiębiorca; czynność handlowa; uchwała; czynności prawne wewnątrzkorporacyjne; kodeks cywilny, prawo prywatne; dział prawa prywatnego