Grób wojenny Fryderyka Szulca – żołnierza 15. pułku piechoty „Wilków” i jeńca wojennego we wrześniu 1939 r. oraz jego poszukiwania na wrocławskich cmentarzach - Trzaskowska, Grażyna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł podejmuje kwestię zlikwidowanych po 1945 r. grobów wojennych polskich jeńców z września 1939 r., pochowanych na Dolnym Śląsku. Pamięć o zmarłych żołnierzach kultywują nadal rodziny, poszukując ich mogił. Problem ten ukazano na przykładzie zmarłego we wrześniu 1939 r. we Wrocławiu jeńca polskiego Fryderyka Szulca. Odtworzono bezskuteczne starania rodziny, usiłującej odnaleźć miejsce jego pochowania na Cmentarzu Grabiszyńskim.
Keywords: Dolny Śląsk; grób wojenny; jeńcy wojenni; cmentarz; druga wojna światowa; Wrocław