Periodyki jako źródło historyczne do dziejów kultury na Śląsku w okresie międzywojnia (wybrana problematyka) - Nowosielska-Sobel, Joanna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
W artykule omówiono międzywojenne periodyki śląskie, przydatne w badaniach życia kulturalnego regionu. Przedstawiono prasę codzienną i pisma poruszające szeroko pojętą tematykę kulturalną, wspomniano również redaktorów i autorów specjalizujących się w tym zakresie. Scharakteryzowano periodyki wychodzące w prowincji dolnośląskiej (szczególnie zaś we Wrocławiu), kierowane niejednokrotnie do czytelników całego niemieckiego Śląska.
Keywords: kultura; periodyk; okres międzywojenny; prasa; Śląsk