Z Prochowic do Lasu i z powrotem. Z badań nad początkami miasta nad dolną Kaczawą - Boguszewicz, Artur (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł dotyczy historii początków miasta Prochowice na tle rozwoju osadnictwa nad dolnym odcinkiem rzeki Kaczawy w XIII i pierwszej połowie XIV w. Na podstawie wyników badań archeologicznych oraz analizy przekazów pisanych można stwierdzić, że impulsem do powstania zamku w Prochowicach, a następnie w jego sąsiedztwie miasta lokacyjnego Las była konkurencja pomiędzy Piastami linii głogowskiej i legnickiej. Po ustaniu konfliktu między książętami dobra te, jako lenno książąt legnickich, przejęli panowie z Prochowic, którzy dokonali ich komasacji, przenosząc swoją nazwę patrymoniczną Parchwitz na miasteczko Las.
Keywords: Piastowie śląscy; księstwo głogowskie; miasto; archeologia; księstwo legnickie; średniowiecze; szlachta; zamek; Las; Prochowice