Materiały z dwóch najstarszych ksiąg miejskich do dziejów garncarzy i Wzgórza Garncarskiego w Zgorzelcu w XIV w. - Fokt, Krzysztof (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2019)
In the article, contents of two oldest city register books of the town of Zgorzelec related to Wzgórze Garncarskie [Potter Hill] were listed and briefly commented.
Keywords: regionalizm; region; Śląsk; Polska; Czechy; Niemcy; czasopismo regionalne; czasopismo historyczne