Direct effect of the European Union’s mixed agreements and the rights of individuals - Gadkowski, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Szczególną kategorią umów międzynarodowych, jakie szeroko występują w praktyce stosunków zewnętrznych Unii Europejskiej, są umowy mieszane. Umowy takie mają niejako podwójną naturę, bo pozostają na styku prawa międzynarodowego i prawa Unii Europejskiej. Jako umowy, są one źródłem prawa międzynarodowego i w stosunku do nich pozostają w mocy reguły prawa traktatów. Jednocześnie, jako umowy mieszane, zajmują one ważne miejsce w systemie źródeł prawa Unii Europejskiej. Specyfika umów mieszanych wynika zwłaszcza z określonego w traktatach, charakterystycznego podziału kompetencji między Unię Europejską i jej państwa członkowskie, zwłaszcza w stosunkach zewnętrznych.Zagadnienia te stanowią podstawę do zaprezentowania szczegółowej problematyki badawczej, a mianowicie problematyki skutku bezpośredniego umów międzynarodowych mieszanych, zwłaszcza w kontekście ochrony praw podstawowych. Prezentując tę problematykę, autor odwołuje się do odpowiednich postanowień Traktatu z Lizbony, które nie tylko określiły nowy, prawnomiędzynarodowy status Unii Europejskiej, ale które w niektórych dziedzinach współpracy określiły nowy kształt kompetencji Unii, bądź to jako kompetencji wyłącznych, bądź jako kompetencji dzielonych. Na tym tle autor prezentuje problematykę skutku bezpośredniego umów mieszanych, powołując przy tym na reprezentatywne orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.
Keywords: European Union; mixed agreements; protect rights of individuals