Public services as fundamental rights of European citizens in times of crises - Ferk, Petra (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Autorka analizuje problem z zakresu prawa Unii Europejskiej, który dotyczy przestrzegania praw podstawowych przysługujących obywatelom Unii Europejskiej w związku ze świadczeniem usług użyteczności publicznej. Obecnie, w dobie kryzysu, instytucje unijne są szczególnie zobowiązane, by w większym stopniu skupić swoją uwagę na prawach podstawowych oraz roli i znaczeniu systemu usług użyteczności dla ich poszanowania. Co więcej, usługi publiczne powinny być postrzegane jako jeden z fi larów, na których opiera się integracja europejska, wzmacniając legitymizację władzy w UE, podobnie jak ma to miejsce w państwach członkowskich, zgodnie z teorią, że rządzący są tylko pracownikami usług publicznych.
Keywords: public services; Euroepan Union; crises; fundamental right