Podatkowe oraz bilansowe ujęcie znaku towarowego - Ćwiąkała-Małys, Anna; Łagowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł traktuje — w ujęciu bilansowym i podatkowym — o znaku towarowym jako jednym z elementów sklasyfikowanych w ramach wartości niematerialnych i prawnych, które, biorąc pod uwagę zmieniającą się gospodarkę, stają się jednym z kluczowych aktywów w jednostkach gospodarczych. Współcześnie przewaga konkurencyjna realizowana jest właśnie dzięki dostępowi do tych zasobów, ich wykorzystywaniu, ale także ich ochrony — właśnie ze względu na ich wartość transakcyjną. Celem artykułu jest przedstawienie definicji znaku towarowego, która jest wykorzystywana na potrzeby prawa bilansowego oraz prawa podatkowego, a także przedstawienie sposobu ujęcia ewidencyjnego tej kategorii wartości niematerialnych i prawnych.
Keywords: znak towarowy; podatki; rachunkowość