Organizmy transgeniczne w Unii Europejskiej - Korbutowicz, Teresa (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Na świecie wzrasta powierzchnia upraw transgenicznych i liczba uwolnionych do środowiska odmian GMO. W państwach członkowskich UE występują odmienne tendencje, to jest uprawa GMO jest ograniczona do jednego produktu i występuje tylko w dwóch państwach. W UE rośnie sprzeciw wobec organizmów transgenicznych, a badania opinii mieszkańców Unii wskazują na ich obawy i brak aprobaty dla żywności GM. Zwiększyła się liczba krajów stosujących klauzule ochronne uniemożliwiające stosowanie GMO zatwierdzonych do obrotu na jednolitym rynku. Rośnie natomiast import genetycznie zmodyfikowanej paszy z krajów uprawiających rośliny GM. Obowiązujące w UE zasady prawne uznawane są za restrykcyjne i ograniczające uprawy transgeniczne.
Keywords: genetycznie modyfikowane organizmy; żywność transgeniczna; niepowtarzalne identyfikatory GMO; zakres geograficzny zatwierdzenia GMO