Populizm a polityka praw człowieka - Kocemba, Karolina; Stambulski, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł zawiera rozważania na temat relacji dyskursu praw człowieka i populizmu. Autorzy najpierw przedstawiają przegląd stanowisk teoretycznych dotyczących populizmu, następnie określają pojęcie polityki praw człowieka. Prowadzi to do wniosku, że w celu zachowania swojego demokratycznego charakteru populizm musi akceptować, przynajmniej retorycznie, prawa człowieka. W następnej części autorzy przyglądają się działaniom wobec praw człowieka prowadzonym za czasów władzy populistycznej, na przykładzie rządów Prawa i Sprawiedliwości w latach 2015–2020. Uwzględniają przede wszystkim wypowiedzi polityków oraz działania wobec osób LGBT, praw reprodukcyjnych, praw imigrantów, a także prowadzone polityki socjalne. Analiza prowadzi do wniosku, że populiści prowadzą własną, odmienną od liberalnej, politykę praw człowieka. Populizm narusza prawa mniejszości, a wzmacnia prawa socjalne i dystrybuuje uznanie oparte na tożsamości narodowej. Wobec czego stosunek populizmu do praw człowieka nie jest jednoznaczny i nie polega na prostym odrzuceniu.
Keywords: populizm; prawa człowieka; prawa LGBT; prawa kobiet; prawa migrantów; sprawiedliwość społeczna