Kryzys praworządności w Polsce i na Węgrzech. Spojrzenie teoretycznoprawne - Bednarek, Mikołaj (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł analizuje kryzys praworządności występujący w Polsce i na Węgrzech. Kompleksowa analiza historii oraz społeczeństwa upatruje w nich źródło kryzysu. Artykuł przedstawia ogólne spojrzenie na teorie praworządności, ze szczególnym naciskiem na relacje pomiędzy jego elementami. Artykuł ma na celu pokazanie, że myśl polskiego i węgierskiego społeczeństwa jest odmienna od zachodnich wartości. Ta trudność powoduje, że bycie państwem praworządnym jest niemożliwe. Rozwiązania prawne państw Europy Zachodniej w połączeniu z wartościami i dziedzicem historycznym Polski i Węgier nie działają prawidłowo. Powodem jest tylko częściowa implementacja zachodniej teorii praworządności i brak wewnętrznych wartości prawa, które nie doprowadziły do rządów prawa w praktyce.
Keywords: praworządność; Polska; Węgry; Europa Środkowo-Wschodnia; kryzys