Charakter prawny tak zwanej umowy dowodowej z art. 458 (9) k.p.c. - Skory, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest analiza regulacji prawnej tak zwanej umowy dowodowej z art. 4589 k.p.c. jako instytucji nowej w polskiej regulacji postępowania sądowego w sprawach gospodarczych. Ten nowy typ umowy zestawiono z innymi znanymi prawu polskiemu tak zwanymi umowami procesowymi, wskazując odmienności przyjętej w tym wypadku konstrukcji prawnej. Podjęta została także próba oceny umowy dowodowej z uwzględnieniem reguł typologii umów, a także analiza konsekwencji procesowych, jakie mogą powstać przy stosowaniu tego rodzaju porozumień. Zwrócono także uwagę na możliwości praktycznego wykorzystania tej instytucji, zwłaszcza w kontekście ewentualnych nadużyć. W związku z tym w opracowaniu zostały także przedstawione rozważania poświęcone ewentualnym przyczynom i skutkom wadliwości umowy dowodowej.
Keywords: umowa dowodowa; postępowanie cywilne; prawo gospodarcze; umowy procesowe; typologia umów