Wartości preferowane przez racjonalnego prawodawcę w prawie prywatnym międzynarodowym - Rodziewicz, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Normy kolizyjne prawa prywatnego międzynarodowego cechuje odmienna budowa od norm prawa merytorycznego (materialnego), co uwarunkowane jest celem, któremu służą. W literaturze wskazuje się, że normy kolizyjne prawa prywatnego międzynarodowego mają charakter norm technicznych, w związku z tym pojawia się pytanie, są one nośnikiem wartości, analogicznie jak normy prawa materialnego. Odpowiedź twierdząca wymaga dalszego rozstrzygnięcia, a mianowicie urzeczywistnieniu jakich wartości normy te służą, a także które wartości powinny być szczególnie preferowane przez racjonalnego prawodawcę. Celem niniejszego opracowania jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy i jakie wartości, a także w jaki sposób urzeczywistniają normy kolizyjne prawa prywatnego międzynarodowego tworzone przez racjonalnego prawodawcę.
Keywords: część ogólna prawa prywatnego międzynarodowego; wartości w prawie prywatnym międzynarodowym; autonomia woli stron w prawie prywatnym międzynarodowym; najściślejszy związek w prawie prywatnym międzynarodowym; wskazanie prawa właściwego