Zaniedbanie dziecka w ujęciu prawnym - Helios, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W artykule dokonano analizy istoty zjawiska zaniedbania dzieci na gruncie polskich przepisów prawnych. Wskazano, że w literaturze naukowej samo pojęcie zaniedbania nie jest jednoznaczne. Pozostaje w gestii zainteresowań badawczych pedagogów i psychologów. Natomiast z prawnego punktu widzenia warto zwrócić uwagę na odpowiedzialność rodziców za niewywiązywanie się z obowiązków wobec dzieci, opartą na założeniu o racjonalności prawodawcy.
Keywords: zaniedbanie dziecka; pozbawienie/ograniczenie władzy rodzicielskiej; dobro dziecka; przemoc