Zawieszenie i podjęcie działalności gospodarczej przez spółkę z o.o. - Gil, Izabella (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W opracowaniu opisano dotychczasowe nieprawidłowe regulacje prawne i ich skutki w zakresie zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej przez spółkę z o.o. Ponadto przedstawiono zagadnienie dopuszczalności stosowania przez sądy postępowania przymuszającego do złożenia sprawozdania finansowego. Wskazano, jakiego rodzaju sankcje mogą być stosowane za niedopełnienie obowiązków złożenia rocznego sprawozdania finansowego przez spółki z o.o. Na zakończenie omówiono wprowadzone zmiany ujednolicające regulacje związane z zawieszeniem prowadzenia działalności gospodarczej.
Keywords: działalność gospodarcza; spółka z o.o.; zawieszenie i podjęcie działalności gospodarczej