Posiedzenie przygotowawcze (art. 205 [z indeksem] 4–205 [z indeksem] 8 k.p.c.) — uwagi wybrane de lege lata i de lege ferenda - Budniak-Rogala, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Posiedzenie przygotowawcze (art. 205 [z indeksem] 4 –art. 205 [z indeksem] 8 k.p.c.) stanowi centralną instytucję postępowania przygotowawczego, statuującego zasadniczy element organizacji postępowania (art. 205 [z indeksem]1 i n. k.p.c.). Nadrzędnym celem związanym z wprowadzeniem omawianych regulacji do Kodeksu postępowania cywilnego jest dążenie do przyspieszenia postępowania i eliminacja przewlekłości postępowania. W treści artykułu dokonano selektywnej analizy przepisów odnoszących się do przedmiotowego posiedzenia, dotyczących (1) dążenia do ugodowego rozwiązania sporu (art. 205 [z indeksem] 6 § 2 k.p.c.) (2) stosowania przepisów o posiedzeniu niejawnym (art. 205 [z indeksem] 5 § 2 k.p.c.) i zasad związanych ze sporządzaniem protokołu z przebiegu posiedzenia przygotowawczego (art. 205 [z indeksem] 8 k.p.c.), (3) reguł związanych z jego odroczeniem (art.205 [z indeksem] 7 k.p.c.) oraz (4) możliwości skierowania sprawy do rozpoznania na rozprawie bez wcześniejszego wyznaczenia omawianego posiedzenia (art. 205 [z indeksem] 4 § 3 k.p.c.). Zaprezentowane zostały najistotniejsze wątpliwości interpretacyjne, jakie powstają de lege lata na tle wykładni wymienionych regulacji. Podkreślono, że konstatacje w przedmiotowym zakresie wykazują istotne znaczenie nie tylko na gruncie teoretycznym, lecz także dla praktyki sądowej. Powstaje zatem pytanie o możliwość realizacji założeń związanych z wprowadzeniem omawianej instytucji do Kodeksu postępowania cywilnego. Pojawiają się również istotne wątpliwości, czy komentowane przepisy będą w ogóle stosowane w praktyce. W efekcie przeprowadzonych rozważań zaprezentowane zostały ostatecznie postulaty de lege ferenda, których realizacja ma szansę doprowadzić do zniwelowania wspomnianych zagrożeń.
Keywords: organizacja postępowania; posiedzenie przygotowawcze; przyspieszenie postępowania; eliminacja przewlekłości postępowania