Geneza jurysdykcji apelacyjnej Izby Lordów nad rozstrzygnięciami sądów szkockich - Szymura, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W opracowaniu autor podejmuje próbę przedstawienia genezy i rozwoju jurysdykcji apelacyjnej wyższej izby parlamentu brytyjskiego, jaką jest Izba Lordów. Analiza koncentruje się na przedstawieniu źródeł i zakresu uprawnień sądowniczych posiadanych przez parlamenty królestw, które weszły w skład Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii, a następnie dyskusji i rozwiązań, które stały u podstaw regulacji relacji obu systemów prawnych w traktacie zjednoczeniowym z 1707 roku. Ostatnią częścią analizy jest przedstawienie najważniejszych aspektów sprawowania jurysdykcji apelacyjnej przez Izbę Lordów w okresie do powstania Sądu Najwyższego Zjednoczonego Królestwa.
Keywords: prawo szkockie; Sąd Sesji; Izba Lordów; hybrydowe systemy prawne