Świadomość znaczenia wiedzy kryminalistycznej w pracy organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości - Zieniewicz, Iwona (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest zaprezentowanie kilku refleksji na temat świadomości znaczenia wiedzy kryminalistycznej w pracy organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości. Czy potrzeba jej poznania jest uświadamiana przez osoby mające codzienny kontakt z praktyką podejmowania czynności procesowych na potrzeby postępowań karnych? Czy kształcą się one w tej dziedzinie, a jeżeli tak, to czy organizowane są dla nich odpowiednie szkolenia? Czy może sami podejmują trud zdobywania wiedzy z zakresu kryminalistyki? Podstawą udzielenia odpowiedzi na te pytania są wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród sędziów, które dotyczyły ściśle sposobów rozwijania wiedzy kryminalistycznej i oceny potrzeby jej zdobycia oraz wykorzystywania w praktyce orzekania. Pytanie o przydatność wiedzy kryminalistycznej w postępowaniu karnym zostało zadane również studentom III roku prawa, przyszłym przedstawicielom zawodów prawniczych. Wskazane źródła stały się podstawą do sformułowania końcowych wniosków.
Keywords: pomyłka sądowa; nauki sądowe; wiedza kryminalistyczna; bezprawny wyrok