Kilka uwag na temat aktualnego modelu środków oddziaływania wychowawczego - Łucarz, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Autorka w niniejszym opracowaniu omawia instytucję, która umożliwia załatwienie sprawy o wykroczenie w innym trybie i z zastosowaniem innych środków niż przewidziane w przepisach karnych. Podkreślając niewątpliwe walory takiego rozwiązania, wskazuje jednocześnie, że konstrukcja środków oddziaływania wychowawczego nie jest pozbawiona wad i niedociągnięć. Uwagę koncentruje zwłaszcza na tych aspektach jej funkcjonowania, które wymagają pilnej interwencji ze strony ustawodawcy. Autorka konkluduje, że pozostawienie omawianego unormowania bez żadnych zmian naraża je na sprzeczność z jedną z fundamentalnych zasad prawa karnego, a mianowicie zasadą nulla poena sine lege.
Keywords: wykroczenie; środki oddziaływania wychowawczego; alternatywa ukarania