Stosowanie definicji pojęć prawnych w prawie podatkowym — w poszukiwaniu woli ustawodawcy - Halasz, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W opracowaniu autor porusza zagadnienie sposobu rozumienia pojęć prawnych w procesie stosowania prawa podatkowego. Wskazuje, że podmioty stosujące prawo podatkowe poszukują woli ustawodawcy przy definiowaniu pojęć prawnych zawartych w ustawach podatkowych. Autor zauważa, że podmioty stosujące prawo podatkowe przy ustalaniu znaczeń pojęć prawnych odwołują się do woli ustawodawcy, jednak czynią to do uzasadnienia korzystania zarówno ze stanowionych, jak i operatywnych definicji pojęć prawnych.
Keywords: stanowione definicje; operatywne definicje; prawo podatkowe; definiowanie pojęć prawnych; wola prawodawcy