Determinant ograniczenia nieostrości przy formułowaniu definicji w prawie podatkowym. Uwagi na tle klauzuli przeciwko unikaniu opodatkowania - Borszowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W opracowaniu poddano analizie jeden z rodzajów definicji legalnych, które mają coraz częstsze zastosowanie w przepisach prawa podatkowego. Chodzi o definicje legalne ograniczające nieostrość przepisów prawa podatkowego. Kluczowe w konstruowaniu tych definicji staje się zastosowanie determinantu ograniczenia nieostrości. Nieuwzględnienie tego determinantu przez ustawo-dawcę podatkowego może powodować negatywne skutki w postaci wyboru niewłaściwego obszaru podlegającego definiowaniu czy w sensie błędów popełnionych już w samym formułowaniu danej definicji legalnej. Dlatego też w artykule wskazano sposób rozumienia determinantu ograniczenia nieostrości. W celu ukazania praktycznego zastosowania tego determinantu odniesiono się do rozwiązań przyjętych w klauzuli przeciwko unikaniu opodatkowania.
Keywords: definicja legalna; nieostrość pojęć; determinanty definicji