Racjonalny ustawodawca a konstrukcja prawna sprawy sądowoadministracyjnej - Sobieralski, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przedmiotem rozpoznania w sprawie sądowoadministracyjnej (postępowaniu sądowoadministracyjnym) jest sprawa administracyjna. W konsekwencji można uznać, że granice podmiotowe i przedmiotowe sprawy administracyjnej, wyznaczone co do zasady ramami stosunku materialno-prawnego, wytyczają podmiotowe i przedmiotowe granice rozpoznania sprawy sądowoadministracyjnej.
Keywords: postępowanie sądowoadministracyjne; sąd administracyjny; sprawa sądowoadministracyjna; sprawa administracyjna; przedmiot procesu; stosunek prawny