Otoczenie administracji publicznej — wybrane zagadnienia - Giełda, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Między organizacją a jej otoczeniem zawsze istnieją sprzężenia zwrotne. W odniesieniu do administracji publicznej będą one dotyczyły przede wszystkim spraw, w zakresie których prawo zezwala lub nakazuje jej działać. Publikacja zwraca uwagę na rolę zasobów ludzkich w administracji publicznej i jej otoczeniu, przedstawia także odmienność oraz specyfikę otoczenia administracji publicznej względem innych organizacji i związane z tym skutki. Otoczenie administracji publicznej zostało także ukazane w kontekście współczesnej kategorii socjologicznej — prekariatu.
Keywords: organizacje; otoczenie organizacji; administracja publiczna; potrzeba indywidualna; potrzeba grupowa; prawo; prekarność