Racjonalny prawodawca wobec zmienności uwarunkowań technicznych. Ustanowienie oraz odesłanie do norm technicznych - Błażewski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Koncepcję racjonalnego prawodawcy można odnieść do stanowienia przepisów prawnych inkorporujących normy techniczne lub odsyłających do norm technicznych. Są to dwa narzędzia służące uwzględnieniu postępu technicznego. Przepisy prawa inkorporują normy techniczne, gdy technika jest relatywnie stabilna. Przepisy prawa odsyłają do norm technicznych, gdy rozwój technologii jest znaczny, czego skutkiem jest potrzeba zapewnienia elastyczności tych norm.
Keywords: racjonalny prawodawca; norma techniczna; organizacja normalizująca; postęp techniczny