Trudny początek. Nowe sąsiedztwo i osadnictwo polskie nad Nysą Łużycką w dokumentach i materiałach z lokalnego archiwum niemieckiego - Ruhland, Katarzyna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł zawiera analizę materiału źródłowego zachowanego w archiwum miasta Görlitz na temat powojennego sąsiedztwa polsko-niemieckiego i początków polskiego osadnictwa nad Nysą Łużycką. Dokumenty, korespondencja i streszczenia polskich artykułów prasowych ilustrują nie tylko kontakty lokalnej administracji niemieckim z nowym sąsiadem, ale także stanowią ważne źródło poznania sytuacji ludności po obu stronach granicy.
Keywords: granica; Görlitz / Zgorzelec; Górne Łużyce; osadnictwo polskie