Przyszłość pewnej utopii a widma dystopii. Uwagi o filozofii Emmanuela Lévinasa - Włodarczyk, Rafał (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Esej z pogranicza filozofii kultury i filozofii żydowskiej składa się z czterech zasadniczych części. W części pierwszej Autor charakteryzuje topikę utopii, w drugiej i trzeciej – esencjalnie wskazuje na newralgiczne następstwa Holocaustu dla zachodniej kultury, w tym intelektualistów żydowskich, humanistyki i nauk społecznych. W obszernej części czwartej omawia i rozważa, w kontekście wyprowadzonych wcześniej wątków, utopizm filozofii Emmanuela Lévinasa. Esej zamyka kilka wynikających z przeprowadzonych dociekań spostrzeżeń.
Keywords: utopia; dystopia; Emmanuel Levinas; kultura Zachodu; filozofia żydowska; Holocaust